Egenföretagare kallas en person som driver enskild firma, och därmed är personligen ekonomiskt ansvarig för firmans verksamhet, till skillnad från företagare som bedriver aktiebolag, där bolagets ekonomi är separerad från individens.Även om de flesta egenföretagare inte har någon anställd personal, så är det helt möjligt att bedriva en enskild firma med anställda, på samma sätt som det är fullt möjligt - och ganska vanligt - att företagare driver aktiebolag med bara en anställd, nämligen sig själv.
Sverige finns cirka 1,9 miljoner fysiska och juridiska personer registrerade för näringsverksamhet. Av dessa redovisar 1,2 miljoner inkomst av näringsverksamhet. Huvuddelen är hobbyföretag där ägaren inte tar ut någon lön. 306 690 företag redovisar en utbetald lön och/eller beskattningsbar förmån över en (1) krona. 215 882 betalar ut lön/beskattningsbar förmån över 100 000 kronor per år
Ett aktiebolag ger det största ekonomiska skyddet för ägarna. Skiljelinjen mellan bolag och ägare är tydlig. Aktiebolaget är både juridisk person och eget skattesubjekt. Ägarna måste gå in med en relativt stor kapitalinsats - vanligtvis minst 100 000 kronor - men sedan har ägarna med vissa undantag inget personligt ansvar för bolagets skulder och andra förpliktelser. Ett aktiebolag kan ha en eller flera delägare.
Aktier i noterade företag kan handlas på en aktiebörs eller annan marknadsplats, vilket skapar en möjlighet för investerare och andra att köpa och sälja aktier beroende på hur det går för företagen.
Ovanstående gäller större företag. Aktiebolag är den vanligaste företagsformen även i småföretag som drivs på heltid. Här bortfaller delar av det skydd som aktiebolaget är avsett att ge. Dels är ägaren oftast även styrelseordförande och vd, vilket innebär ett utvidgat företrädaransvar, dels är det vanligt förekommande att ägare av fåmansbolag måste teckna borgen eller sätta privat egendom som säkerhet för företagets krediter.
Rekrytering / Expert
Jag har en affärsidé och vill starta eget. Vilket stöd ger Arbetsförmedlingen?
Tryck påbilden
På denna sida hittar du tips och länkar som hjälper dig att få en bra start på ditt företag.
Funderar du på att starta eget företag har du säkert en mängd frågor och funderingar. Det är viktigt att du skaffar information om allt - från finansiering och marknadsföring till lokaler och försäkringar innan du förverkligar din affärsidé. Här kan du finna inspiration, idéer, nyheter fakta till stöd i ditt beslut.
Har du en idé om en innovation? Är du på gång att starta företag? Vill du utveckla ditt företag? Eller är du på väg att köpa ett?
ALMI Företagspartner har som mål att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas och att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt. Vi erbjuder finansiering och rådgivning. Är du företagare och vill komma i kontakt med oss?
Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vi representerar närmare 70 000 företagare i många olika branscher.
Företagarnas uppgift är att skapa bättre förutsättningar förföretagande i Sverige. Som företrädare för närmare 70 000 företagare har vi en stor möjlighet att påverka och driva opinion för ett bättre företagarklimat. Dessutom erbjuder vi våra medlemmar unika medlemstjänster och förmåner.
Företagarna är en medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt obunden intresseorganisation. Vi finns över hela landet med 19 regionkontor och cirka 260 lokala nätverk och mötesplatser.
Vi driver småföretagarens viktigaste frågor FöretagarFörbundet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation för småföretagare och fokuserar främst på småföretag med färre än tio anställda. Och de minsta företagen är många – de utgör 96 procent av landets alla registrerade företag. Förbundet leds av aktiva småföretagare och har idag 35 000 medlemmar över hela landet. Våra medlemmar följer samma lagar och regler som storbolagen Ikea och Hennes & Mauritz – det tycker vi är orättvist. Vi arbetar för bättre villkor för småföretag och småföretagare. Vi vill att det ska vara attraktivare att starta företag, enklare att driva företag samt lönsammare och mindre riskfyllt att anställa i företag
SmåA är en arbetslöshetskassa för företagare och deras familjemedlemmar, som arbetar i små- och medelstora företag och som vill försäkra sig mot inkomstbortfall vid arbetslöshet. Företaget ska vara verksamt i Sverige.
SmåA:s verksamhet regleras huvudsakligen av lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor. Varje ärende behandlas av SmåA:s handläggare och i vissa fall av jurister.